Selecteer een pagina

Muur verven: zo kies je de perfecte kleur

16 mrt, 2020

Sta op het punt om een muur te verven? Leuk! Het verven van een muur is een klus die je eenvoudig op een vrije zaterdag kunt doen. Een andere kleur muur geeft direct een andere sfeer in je woonkamer, slaapkamer of hal!

Welke kleur kies je?

Muur vervenBij het verven van een muur is de kleur natuurlijk de eerste en belangrijkste keuze die je moet maken. Kies je voor een lichte pasteltint of voor een donkere landelijke kleur? Houd rekening met het feit dat de kleurkeuze heel belangrijk is voor de uitstraling en indeling van de ruimte.

Ook is het belangrijk om de kleur te matchen met je interieur. Een interieur met veel donkere meubels matcht goed met een lichte muur, terwijl lichte meubels of pastelkleurige meubels juist goed combineren met een donkere kleur.

 

Witte muur

witte muurMet een witte muur zit je altijd safe. Wit geeft een ruimtelijk effect en kan met alle kleuren gecombineerd worden. Omdat wit veel daglicht weerkaatst, worden de kleuren in een interieur feller.

Grijze muur

grijze muurEen grijze muur kan ook overal mee gecombineerd worden, maar kan snel grauw overkomen. Dit kan worden gecompenseerd door veel lichtinval of een goed gebruik van accessoires, meubilair en verlichting.

Ga je voor grijs, kies dan de tint grijs die bij je interieur past. Een grijze verf is namelijk bijna nooit écht grijs maar heeft altijd een bepaalde tint in zich.

Combinatiesuggesties:

 • Landelijke items in een beige of bruine tint zoals lederen accessoires, houten meubels of een houten vloer (bij een warme kleur grijs)
 • Strakke accessoires in een witte of blauwe tint (bij een koele kleur grijs)

Zwarte muur

zwarte muurEen zwarte muur is lastiger te combineren dan de meeste andere kleuren. Een zwarte muur laat een ruimte kleiner ogen, maar kan ook juist voor een mysterieuze sfeer zorgen.

Combinatiesuggesties:

 • Goudkleurige accessoires
 • Een houten vloer of een lichte keramische vloer
 • Industriële verlichting

Groene muur

groene muurGroen is een populaire kleur voor een muur. Kies voor een lichte appelkleurige muur voor een fris en rustgevend effect. Een diepe donkere kleur groen zorgt voor een landelijke en luxe uitstraling.

Combinatiesuggesties:

 • Houten accessoires zoals prints op hout (bij een donkere kleur groen)
 • Goudkleurige accessoires (bij een donkere kleur groen)
 • Witte accessoires (bij een lichte kleur groen)
 • Antraciete meubels (bij een grijsachtige kleur groen)
 • Groene potplanten of hangplanten

Blauwe muur

blauwe muurMet een blauwe muur kun je een strakke en moderne uitstraling bereiken. De keuze voor een lichte of donkere kleur blauw is essentieel: lichtblauw is fris terwijl donkerblauw luxe is.

Combinatiesuggesties:

 • Witte vloeren of meubels
 • Zwart-witte accessoires
 • Zilverkleurige decoratie

Rode of gele muur

rode muurEen rode muur of gele muur komt niet veel voor. Veel mensen vinden rode muren en gele muren lastig te combineren met andere kleuren of meubels. Dat heeft als grote voordeel dat je met een rode of gele muur direct een unieke sfeer creëert in je interieur.

Combinatiesuggesties:

 • Een witte muur met een dieprode of okergele lambrisering
 • Een zuiverwitte vloer of meubels
 • Accessoires (zoals kussens) in dezelfde kleur als de muur

Lambrisering

Een populaire manier om variatie aan te brengen in je interieur is om een lambrisering aan te brengen. Van oudsher werd dit gedaan door houten planken, maar je kunt dit natuurlijk ook met twee kleuren verf bereiken. Het mooiste effect bereik je door twee kleuren te kiezen die niet dichtbij elkaar liggen, bijvoorbeeld wit en marineblauw.

De hoogte van de lambrisering kun je zelf kiezen: er is geen goed of fout. Bij de aanwezigheid van stopcontacten is het een veelgebruikte regel om de lambrisering op een hoogte van 10-20 centimeter boven of onder het stopcontact aan te brengen.

Welke muur verf je?

Door een of meer muren een donkere kleur te geven, kun je ook eenvoudig variëren met uitstraling van een ruimte. Maar welke muur kies je? Enkele tips!

 • Door alle muren een gelijke lichte kleur te geven, zijn er geen scheidingslijnen zichtbaar en lijkt de ruimte groter.
 • Door de beide zijmuren een donkere kleur te geven, doet de kamer langer en smaller aan. Andersom geldt ook: een lange en smalle ruimte lijkt vierkanter als de korte zijden in een donkere kleur geverfd worden.
 • Door de achterwand een donkere kleur te geven, wordt de kamer optisch breder.
 • Door alle muren een donkere kleur te geven, lijkt de kamer kleiner en intiemer.

Veel mensen kiezen voor één accentmuur in de woonkamer. Ervan uitgaande dat je een tv zichtbaar in je woonkamer hebt, kun je kiezen of je de muur achter de tv verft of juist de muur tegenover de tv. De keuze is aan jou: sommige mensen vinden het fijn om vanaf de bank tegen een lichte muur aan te kijken, terwijl anderen het juist waarderen dat de tv tegen een donkere muur wegvalt als hij niet aanstaat. De belangrijkste regel bij het kiezen van een accentmuur is dat er geen goed of fout bestaat. Kies jouw kleurcombinatie en ga ervoor!

Met een kleurtje ben je er nog niet…

Heb je een muur geverfd en ben je blij met het eindresultaat? Gefeliciteerd! Dan is het nu tijd voor muurdecoratie voor de finishing touch 🙂

 • Bij een donkere kleur zorgt een licht schilderij voor een spannende onderbreking van het donkere oppervlak.
 • Een lichte kleur kan goed worden gecombineerd met donkere schilderijen, of juist met decoratie in natuurlijke kleuren (zoals hout).

Je kunt natuurlijk gewoon een simpele poster of een canvas schilderij ophangen… maar je kunt ook iets kiezen wat écht anders is. En je raadt het al: bij ons zit je daarvoor precies op het juiste adres!

Detail wandpaneel

Op deze foto zie je het multiplexpatroon op de zijkant van een houten schilderij. De zijkant wordt niet meebedrukt.

In onze webshop vind je namelijk prints op hout: reproducties van oude meesterwerken, geprint op écht hout.

Je ziet zelfs de houtnerf nog zitten! En aan de zijkant van het paneel vind je de karakteristieke multiplexlook. Hoe gaaf is dat?

Check snel onze webshop voor alle ontwerpen!